Adres standardı; il, ilçe, bucak, köy, mezra, belediye adı, mahalle adı ve tanıtım numarası, meydan, bulvar, cadde, sokak, ve küme evlerin adı ve tanıtım numarası ile site adı, blok adı, mevki adı, dış kapı numarası, iç kapı numarası ve posta kodu bileşenlerinden oluşmaktadır.
Adres Kayıt Sisteminin başarılı olması için Numarataj ve Adres Bilgi Sistemi çalışmalarının tam ve eksiksiz yapılması gereklidir. Numarataj ve Adres Bilgi Sistemi çalışması; sahada adreslerin numaralandırılması, levhaların asılması ve adreslerin Ulusal Adres Veri Tabanına (UAVT) işlenmesi süreçlerinin tümünü içermektedir.
Kamu fayda oranının yüksek olduğu projelerde edindiğimiz deneyimlerle yerel yönetimin gereksinimleri doğrultusunda gerçekleştirdiğimiz sahadan toplanan veri ve buna bağlı karar destek raporlamalarının faydalarından bazıları şunlardır;
il ve/veya İlçe genelinde adres birliğinin sağlanır,
Hızlı ve doğru hizmet üretilir,
Gelir arttırıcı eylemlerin planlanmasına katkı sağlanır,
Vergi adaletsizliklerinin önüne geçilir,
Gerekli tebligatların yapılamamasının önündeki engeller kaldırılır,
Zaman, emek ve kaynak tasarrufu sağlanır,
Sosyal Doku tespiti ile sosyal yardım planlanması ve projelendirilmesi gerçekleştirilir,
Yerel seçimlere yönelik mekânsal ve sözel veri altyapısını sunar,
Kent Bilgi Sistemi altyapısı sağlamlaştırılır.
1- Altlık Harita Hazırlama İşlemleri
2- Saha Tespit Çalışmaları
3- Veri Kontrolü (Ofis İşlemleri)
Saha çalışmasından elde edilen ve sunuculara gönderilen veriler merkez ofiste harita mühendisleri ve şehir bölge planlama uzmanları tarafından kontrolleri web portal üzerinden yapılır. Adres bilgi paftaları hazırlanırken; csbm’ler ve bina girişleri görünecek şekilde kapı numaraları etiketlendirilir. Hangi mahalleye ait ise pafta başlığına yazılır. Mahalle sınırlarında kaç csbm, kaç bina, kaç bağımsız bölüm olduğu ve renklendirmelerin tanımları lejant kısmına eklenerek adres bilgi paftaları oluşturulur. Oluşturulan adres bilgi paftaları idarenin onayına sunulur.
UAVT Verileri Güncelleme
Sahadan toplanıp kontrol edilen veriler UAVT kayıtlarıyla karşılaştırılır. Farklılıklar giderilecek şekilde güncelleme yapılır, yeni kayıtlar eklenir ve fazla kayıtlar silinir.
Adres Bilgi Paftaları Nerelerde Kullanılır?
Numarataj çalışması sonrasında elde edilen adres bilgi paftaları;
4- Levha Montaj İşlemleri
Adres Bilgi Paftalarının onayından sonra idarenin uygun gördüğü renk ve ölçülerde
plakaların üretimi yapılır.
Metalfoto; levha üzerine yapılacak tasarım, negatif film alındıktan sonra, karanlık ortamda ışığa duyarlı alüminyum levha üzerine pozlanır, levha banyodan geçirilerek metal fotoğraf elde edilecek şekilde üretilir. 15+ yıl boyunca Güneş ışınları ve diş hava şartlarına dayanıklıdır .
İdarenin onayı neticesinde üretilen yeni levhaların montajlarının yapılır. Montajı yapılan levhaların fotoğrafları bina ve csbm’lere ilişkili olarak çekilir. Sahadan sökülen levhalar idareye teslim edilir.
Montajı tamamlanan duvar ve direk tipindeki CSBM levhalarının coğrafi konumları vektör olarak oluşturulur ve fotoğrafları çekilir.
5- Web Yazılım Özellikleri
Harita İşlemleri
Mernis Bilgileri vb.) Altlık harita kullanımı (Halihazır harita, uydu görüntüleri, numarataj haritası, WMS katmanı ekleme, tematik harita oluşturma)
işlemleri yapılır.
Yapı Sorgulama
Mahalle bazında;
CBSM SORGULAMA
Mahalle bazında;
HARİTA İŞLEMLERİ
Mahalle bazında; sorgulanan kayitlar üzerinden haritadaki konumuna odaklanarak,
YÖNETİM İŞLEMLERİ
Gerçek ve tüzel kişilere kullanıcı ve şifre tanımlama işlemleri bu
modülden yapılır.
Yerel yönetim içerisindeki farkli birimler veya bagli tüzel kiilerin
Yönetim gereksinimlerine göre (sorgulama/güncelleme/silme/ekleme ilemleri) göre kullanıcı yetkilendirme yapısına izin verilir.
HARİTA YÖNETİM İŞLEMLERİ
Coğrafi sunucularda mevcut vektörel/raster verileri ile kurumlarca servis edilen vektör veya raster verilerin harita modülüne eklenmesi
bu modülden gerçekleştirilir.
Mobil Yazılım Özellikleri
Akıllı telefonlar ve tabletler üzerinde çalışan GIS uygulamasıyla yapılabilecekler;